2015. máj 02.

Néhány recept ötlettel a segítségetekre

írta: szupermamik
Néhány recept ötlettel a segítségetekre

Szabadon fogyasztható ételek listája: Az itt felsorolt élelmiszereknek alacsony a glikémiás indexe- GI - ez a mértékrendszer mutatja meg, hogy az adott élelmiszereknek mekkora hatása van a vércukor szintünkre 1-100-as skálán. Az 55 alatti élelmiszerek alacsony GI indexel rendelkeznek, ezek alacsony kalória tartalmúak, ezek hatására nem növekedik túlságosan a vércukorszint, ezért használhatók napközben, nasi helyett vagy hogy elűzzük a nem kívánt éhségérzetet.

·         alma, áfonya, barack, cseresznye, eper, feketeszeder, füge, gréfurt, kiwi, körte, szeder, málna, narancs, sárgabarack, szeder, szilva, szőlő.

·         articsóka, borsó, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, padlizsán, paprika – minden változata, paradicsom, póréhagyma, saláta- minden változata, spárga, szójabab, spenót, uborka, zeller, zöldbab, zöldhagyma.

Rizses csirke

20 dkg sült csirkemell - de bármilyen fűszer keveréket használhatsz, ¾ börgre barnarízs, 2 bögre vegyes zöldség- 584 Kcal

 

Cézár saláta – 482 Kcal                  

·         20 dkg csirkemell

·         grill fűszerkeverék

·         1 kisebb fejes vagy jégsaláta vagy készen kapható saláta mix

·         2 dl joghurt

·         1 joghurtos salátaöntet

·         10 dkg pirított kenyérkocka- teljes kiőrlésű kenyérből

·         8 dkg reszelt zsírszegény sajt

·         fokhagyma

·         olívabogyó- aki szereti

·        

·         bors

A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük. A csirkemellet csíkokra vagdaljuk, majd grill fűszerkeverékkel megszórjuk, fél órán át állni hagyjuk, majd serpenyőbe megsütjük minimális olajon vagy ligh margarinon. A joghurtot összekeverjük a saláta öntet porral, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint só, bors. Majd összekeverjük a megmosott salátával.

 

Fitness saláta- 285 Kcal

                       

·         1 db jégsaláta

·         40 dkg kukorica

·         4 db paradicsom

·         1 fej lila hagyma

·         fél kígyóuborka

·         1 doboz (240 gr) vörös vesebabkonzerv

·         2 ek olívaolaj

·         1 ek ecet

·         mustár

·         petrezselyem

·        

·         bors

 

A kukoricát megfőzzük. A paradicsomot, uborkát felkarikázzuk, lilahagymát apró kockára vágjuk, a salátát nagyobb darabokra tépkedjük, lecsöpögtetjük a babot. Az olajat elkavarjuk az ecettel, majd sóvla borssal, mustárral ízesítjük. Összekeverjük a saláta hozzávalóit, leöntjük a mártással és kb. 30 percet állni hagyjuk.

Gyümölcsleves- 168 Kcal    

4 személyre

·         80 dkg idénygyümölcs

·         2 dl 10%-os főzőtejszín

·         édesítő

·         fahéj

·         szegfűszeg

·         2 k liszt vagy pudingpor

Egy-másfél l vizet felforralunk édesítővel, fahéjjal, szegfűszeggel, sóval, benne a megmosott gyümölcsökkel, a tejszínből a liszttel vagy a pudingporral habarást készítünk, hozzá adjuk és újra felforraljuk. Lehűtve tálaljuk.

 

Egyszerű csírkés étel- 385 Kcal                  

·         4 db csirkecomb- bőre nélkül, vagy 40 dkg csirkemell

·         5 dkg liszt

·         1 tk pirospaprika

·         2 gerezd fokhagyma

·         1 tk só

·         bors

·         10 dkg reszelt ligh sajt

·         1 nagy fej hagyma

·         2 dl 12%-os tejföl

·         2 ek olívaolaj

A húst feldaraboljuk, a lisztet összekeverjük a fűszerekkel és az áttört fokhagymával, ebben megforgatjuk a húsokat, margarinnal kikent tűzálló tálba egymás mellé rendezzük a húsokat, a maradék lisztes keveréket egyenletesen rászórjuk. Rákarikázzuk a hagymát, rászórjuk a reszelt sajtot, az olajjal elkevert tejföllel lelocsoljuk, kb. 50 percig fedve sütjük majd a tetejét kicsit megpirítjuk.

 

 

Rakott tojás- 415 Kcal                    

·         4 tojás

·         20 dkg pulykapárizsi

·         10 dkg baromfi virsli

·         2 fej vöröshagyma

·         2 dl 12%-os tejföl

·         20 dkg sovány sajt

·         2 ek olaj

·         ízlés szerint fűszerek

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleütjük a tojásokat, amikor picit megsültek rárakjuk a csíkokra vágott párizsit, virslit, rászórjuk a karikára vágott hagymát, leöntjük zöldfűszeres tejföllel, megszórjuk sajttal és lefedve készre sütjük.

 

 

Vegyes zöldköret fóliában

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g gomba
  • 100 g zöldborsó
  • 200 g zöldpaprika
  • 200 g uborka
  • 100 g paradicsom
  • 50 g vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • fekete bors

A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát, zöldpaprikát, uborkát vöröshagymát és a paradicsomot szeletekre vágjuk. Összekeverjük a zöldborsóval, apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, őrölt borssal. Négy egyenlő részre osztva fóliába csomagoljuk, és rostélyon gyakran forgatva 20-30 percig sütjük.

 

 

Nyári cukkinis lecsó

  • 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 újhagyma
  • 2 paprika
  • 3 paradicsom
  • 2 saláta cukkini
  • só, frissen őrölt bors
  • kakukkfű

Az olívaolajon megpároltam a hagymát. Ezután együtt dobtam hozzá a felkarikázott paprikát, paradicsomot, valamint cukkinit. Sóztam, borsoztam, kevés kakukkfűvel ízesítettem, majd azonnal tálaltam. (Nem baj, ha kissé roppanósak maradnak a zöldségek.)  2 adag lesz belőle

 

Fűszeres csirketallérok kevert salátával

 

A csirkéhez:

  • kb. 600 g csirkemell
  • só, frissen őrölt bors
  • őrölt kömény
  • bio magyaros fűszerkeverék
  • extra szűz olívaolaj
  • friss bazsalikomlevelek
  • néhány fokhagymagerezd, héjával együtt
  • 1/2 citrom
  • nálunk most belekerült néhány csiperke tönkje is, ez opcionális

 

A salátához:

  • tetszés szerinti saláta mix
  • piros színű kaliforniai paprika
  • paradicsom
  • extra szűz olívaolaj
  • frissen facsart citromlé

A csirkét alaposan megmostuk, vékony szeletekre vágtuk. Sóztuk, borsoztuk, fűszereztük, majd extra szűz olívaolajjal kikent, sütőpapírral borított tepsire tettük. Friss bazsalikomot tépkedtünk rá, majd köré dobáltunk néhány fokhagymagerezdet a héjával együtt  (így, amikor megsül, fantasztikusan finom fokhagymás pépet kapunk), valamint egy fél citromot. Kevés olívaolajjal meglocsoltuk. Mivel éppen nagy főzésben voltunk, és semmit sem szerettünk volna kidobni, felhasználtuk néhány gomba tönkjét is (ez elhagyható). Előmelegített sütőben, alufólia alatt pároltuk puhára (kb. 20-30 perc), majd a fóliát levéve kissé megpirítottuk (kb. 5-10 perc). A saláta hozzávalóit daraboltuk, alaposan elkevertük, majd olívaolajjal és friss citromlével meglocsolva fogyasztottuk a csirke mellé.

 

Grillnyársak petrezselymes bulgurral

kb.20 nyársra elegendő

  • 2 egész csirkemell, apró kockákra vágva

Páclé 1:

  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk. majoránna
  • 1/2 tk. paprika
  • só, frissen őrölt bors

 

Páclé 2:

  • 4 ek. mustár
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 tk. majoránna
  • só, frissen őrölt bors

Zöldségek:

  • bébicukkini, vastagabb szeletekre vágva
  • gomba
  • sárgarépa, vastagabb szeletekre vágva
  • kisebb lilahagymák, négyfelé vágva
  • paradicsom
  • kaliforniai paprika

Köret:

  • extra szűz olívaolaj
  • 300 g bulgur
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem

A pácok hozzávalóit alaposan elkevertem, a falatnyi húskockákat beleforgattam, néhány órára állni hagytam. Zöldségekkel váltakozva nyársra húztam, majd előmelegített sütőben, kevés olívaolajjal kikent tepsiben 15 perc alatt puhára, majd további kb, 10 perc alatt ropogósra sütöttem a nyársakat.A körethez a bulgurt olívaolajon kissé előpirítottam, annyi vízzel felöntöttem, ami kb. 1-2 ujjnyira ellepi, és sóval, borssal fedő alatt puhára főztem. Végül egy csokor petrezselymet aprítottam bele. Olívaolajos paradicsomsalátával tálaltam.

Krémsajtos – cukkinis tészta zöldfűszerekkel

3 adaghoz:

·         150 g durum penne

·         1 tk. olívaolaj

·         500 g cukkini

·         1 ek. kókuszzsír

·         1 tk. kapor

·         1 kk. majoranna

·         1 ek. light sajtkrém

·        

A tésztát olívaolajos, sós vízben megfőztem, leszűrtem, félretettem. A cukkinit kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágtam, 1 ek. kókuszzsíron kezdtem el párolni. Sóztam, kaporral, majorannával, kakukkfűvel fűszereztem, fedő alatt puhára pároltam. Amikor teljesen megpuhult, 1 ek. light sajtkrémet adtam hozzá (lehetett volna több is, de ennyi maradt a dobozban). Végül összeforgattam a tésztával és tálaltam.

Frissítő energia bomba

·         FAB-ot, ami az egyetlen olyan természetes energia ital, ami nem tartalmaz szintetikus anyagokat, nem pörgeti túl a szívet és bárki nyugodtan fogyaszthatja!

·         100 %- os Marakuja/ vagy bármilyen gyümölcslé levet
-jégkását ( sima jéggel is tökéletes)
- és friss gyümölcsöt díszítésnek

http://likecombat.hu/images/2011May28/jeges_123862.jpg
Frissítő tea
Lefőzzük a teát( 1 filtert 2,5 liter vízzel),
lehűtjük, és lime-ot és citromot facsarunk a pohárba, lehet mézet is hozzá adni, de nem fontos, mert Isteni íze van így is.
-kis jégkását és Fab-ot öntöttem bele és feltöltöttem a már kihűlt teával!

 


Diétás fagyi

Speciális eszközökre nem lesz szükség, mindössze egy darab turmixgéppel meg tudod oldani ezt a konyhai kihívást.

Összetevők egy adaghoz:
- 300g eper. (De ez bármilyen más szezonális gyümölcs is lehet)
- 30g Forever Ultra Lite
- 50-100 ml víz

Vedd elő a turmixgépedet és töltsd fel a megadott mennyiségű vízzel.. Dobd a vízbe a választott gyümölcsöt, majd mérd bele az Ultra Lite-ot. . Addig turmixold, amíg teljesen homogén nem lesz. Ha a massza még száraz, akkor több vizet kell hozzátennie. A krémet tálkákba öntve, fél órára tegyük a hűtőgép normál részébe és máris fogyasztható. Ha hideg vizet és hűtött gyümölcsöket használsz, a hűtőgépben sem szükséges a hűtés – azonnal fogyasztható.

Fogyi palacsinta

·         200gramm szénhidrát csökkentett liszt

·         1 evőkanál sütőpor

·         1 csipet só

·         1 teáskanál természetes édesítő

·         2 nagy tojás vagy 3 pici

·         30 gramm light olvasztott vaj

·         300ml tej

A diétás amerikai palacsintához keverd össze először a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a tojást, a vajat és a tejet és alaposan vegyítsd össze. A legegyszerűbb, ha előveszel egy kézi vagy elektromos habverőt. Az állaga legyen olyan mint egy picit sűrűbb sodóé (se nem híg, se nem sűrű).  Praktikusan öntsd a masszát egy kiöntőbe, vagy használj merőkanalat az adagoláshoz. Melegítsd elő a tapadásmentes palacsintasütőt, kend le minden egyes sütés előtt olajjal, vagy használj olajszóró sprayt. Öntsd a masszát kis „halmokba”, és ne terítsd szét, csak hagyd úgy magában, hogy vastagak legyenek. A trükk annyi a diétás amerikai palacsintánál, hogy amikor buborékokat kezdesz látni a tetején, akkor kell megfordítani. Egy diétás palacsinta kb. 1 perc alatt készül el, azonban mivel kisebbek, így egy nagyobb palacsintasütőben akár 3-at is készíthetsz egyszerre.

<!-- [if gte mso 9]> -->

Szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://szupermamik.blog.hu/api/trackback/id/tr247423306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.