2015. feb 22.

MIÉRT BUKIK MEG A LEGTÖBB FOGYÓKÚRA!

írta: szupermamik
MIÉRT BUKIK MEG A LEGTÖBB FOGYÓKÚRA!

szerző: Székely László

Sokak számára a tartós fogyás, csupán álom marad, köszönhető ez az interneten keringő rengeteg fél információnak, és a lehetetlen sztárdiétának. A jó hír, hogy létezik megoldás. A hosszú távú, tartós zsírégetés egyáltalán nem elérhetetlen. Ebben a részben arról beszélünk, hogyan működik a zsírégetés, leegyszerűsítve.

 

Néhány dologgal tisztában kell lennünk!

Szervezetünk alapvetően nem akar, zsírt veszíteni. Valódi zsírmágnes. A zsírhoz fog utoljára hozzányúlni, amikor nem kapunk elegendő tápanyagot. Tehát hiába éhezünk, a testünk ragaszkodni fog a zsírhoz. A zsír a végső tartalékunk. Ameddig lehetséges, testünk meg fogja tartani a raktározott zsírt. Ezt tudnunk kell!

Ezen az alapvetésen bukik meg, minden, a koplaláson, egyoldalú táplálkozáson alapuló diéta. Bár tapasztalhatunk valamennyi súlyveszteséget, bármelyik módszertől, ami azon alapul, hogy levesebbet eszünk, mint korábban, de nem mindegy, hogy ez a súlyveszteség zsírból történik-e, vagy az izomszövetből. A két végeredmény között óriási az esztétikai különbség!

 

Négy tényezőn múlik a testsúlycsökkentés:

  1. Kevesebb kalóriát kell, fogyasztunk, mint amennyit a szervezetünk elhasznál.
  2. Nem csökkentjük az „alapanyagcsere” értéke alá (tartósan semmiképpen sem) az elfogyasztott kalóriák számát. Tehát NEM koplalunk!
  3. A tápanyagok arányának olyannak kell lennie, hogy a szervezetünk, energiaként az zsírraktárakat legyen kénytelen használni és nem az izmokat feláldozni.
  4. Az edzéseink célja, hogy serkentsük a kalória felhasználást és kellően megmozgassuk az izmokat ahhoz, hogy az izmok megtartására törekedjen a szervezet.

 

Hogyan érhetjük el a zsír égetését?

A sztereotípiákkal ellentétben nem a zsírok a fő ellenségeink a túlsúly elleni harcban. Testünk szívesebben használ szénhidrátokat energiaforrásként. Először is, az elfogyasztott szénhidrátokat, másodszor az izomzatból nyert szénhidrátokat (ez bonyolultabb folyamat, a lényeg, hogy így lehet izomból fogyni zsír helyett), és csak harmadszor nyúl a zsírokhoz. Ebből következik, hogy elsősorban a szénhidrátok mennyiségét kell csökkenteni az étrendben. Ez fontosabb, mint a zsírszegény étrend! A zsírok, nagy kalóriaértékük miatt nem fogyaszthatók ész nélkül, de vészesen lecsökkenteni a mennyiségüket teljesen hasztalan (és veszélyes is lehet) ha ezt tesszük.

 

Oké lecsökkentettük a szénhidrátok mennyiségét, de ahhoz, hogy az izmainkat megóvjuk, megfelelő mennyiségű fehérjét kell fogyasztani.

Ha feszesebb, sportosabb külsőt akarsz elérni, tudnod kell, hogy ehhez izmokra lesz szükséged. Az emberi test alakját az izmok határozzák meg. „Ha egy nőnek jó lába van, az azért jó, mert szép rajta az izmok formája, a fenekéről nem is beszélve!” A fogyás csak akkor lesz esztétikailag is előnyös, ha igyekszel megőrizni az izmaidból, amennyit csak lehet. Nagyon fontos még, hogy minél több rajtad az izom, annál több kalóriára van szükséged annak működtetéséhez. Vagyis több kalóriát tudsz elégetni. Ez azt jelenti, hogy hatékonyabb az elfogyasztott kalóriák felhasználása. (többet ehetsz J)

Na de hogyan? Ehetsz húst, halat, tojást, némi sovány tejterméket. Tehát semmiképpen sincs, itt szó, koplalásról. Használhatsz, fehérjeport is. Ez nagyon kevés szénhidrátot és zsírt tartalmaz. Ezért nagyon kevés extra kalóriát viszel be, mégis segít megóvni izmaidat.

 

Sok fehérje, kevés szénhidrát, közepes zsírbevitel.

Ha nem akarod számolni a kalóriákat, valamint a fehérje és szénhidrát mennyiségét az étrendedben, akkor a következőt csináld: egyél fehérjeforrásokat zöldségekkel. Felejtsd el a köreteket, nincs rizs, krumpli, tészta, stb. saláta van meg hús. Ha nem számolgatsz, annak ez az ára. Cserébe működik a dolog. Ne egyél nagyon sok gyümölcsöt, ha mégis, inkább reggel, délelőtt tedd ezt, és persze semmi cukor, semmilyen formában (még méz formájában sem)!

Ebben az esetben szervezet az alacsony szénhidrátbevitelnek köszönhetően kénytelen lesz a zsírraktárakból fedezni az energiaszükségletet. Valószínűleg kevesebb kalóriát eszel, mint amennyit elhasználsz, fehérjéből is többet eszel, így az izmaid is viszonylagos védelmet élveznek. Ez a legalapvetőbb diéta, ami ideig-óráig remekül fog működni mindenki számára. Zsírból ezen a szinten elegendő lesz, amit a fehérjeforrásokkal együtt beviszel.

 

A zsírégetés nagyon fontos eleme a mozgás.

A mozgással kalóriákat égetünk el. Ha több kalóriát égetünk el, könnyebb lesz elérni, hogy kevesebb kalóriát együnk meg, mint amit felhasználunk. Figyeljünk, hogy a mozgás az izmainkat kellően megmozgassa, stimulálja.

Figyelem! A cél az, hogy zsírt égessünk, ne mást. Viszont a szervezet nem minden mozgáshoz tud zsírt használni. Csak a relatíve alacsonyabb intenzitású mozgásformáknál képes erre. Amennyiben nagyon intenzív, nagyon magas pulzussal járó kardióedzéseket végzünk, hajlamos lesz gyors energiaforrás híján az izmokból pótolni a hiányt. Ezt nem akarjuk. Ideális esetben először elhasználjuk a raktározott szénhidrátot, majd amikor ez elfogy, szépen átállunk a zsírra. Ez egy 30-45 perces aerob edzésen, megfelelő étrend mellett gond nélkül el tudjuk érni, ha:

  1. Betartjuk a szénhidrátstopot.
  2. Nem túl magas az edzés intenzitása - ha mégis az, akkor a raktározott szénhidrátok után a zsír mellett testünk elkezdi "enni" az izmainkat is.

Egyáltalán nem az a kalóriamennyiség a leglényegesebb, amit edzés közben használunk el. Sokkal fontosabb az a kalóriamennyiség, amit a szervezet, az edzés által felpörgetett anyagcseréjének köszönhetően, edzés után éget el!

Ahhoz hogy megfelelően támogassuk a mozgással is a zsírégetést, azt kell elérni, hogy megfelelően stimuláljuk az izmokat, és felpörgessük az anyagcserét. A súlyzós edzés egész nap megemeli a kalóriaszükségletet, és egyúttal stimulálja az izomzatot. Ez a megfelelő nekünk! Nem fogsz zsírt égetni edzés közben, kizárólag szénhidrátokat képes szervezetünk elhasználni azonban az edzés utáni "pörgés" ezt bőven ellensúlyozza. Ha maximálisan ki akarod aknázni a testedben rejlő lehetőségeket, akkor tehát súlyzós és aerob edzéseket célszerű végezned, ha a zsírégetés a célod.

 

Tehát mi kell ahhoz, hogy a zsírégetésed sikeres legyen?

Szükséges egy olyan étrend, ami lehetővé teszi a tested számára a zsírvesztést. Ez a legfontosabb. Olyan testmozgásra is lesz szükséged, ami elősegíti a zsírvesztést. Ilyen az aerob edzés és a súlyzós edzés. Jegyezd meg: Nincs rossz sport, csak rosszul megválasztott sport létezik! Tehát diéta és edzés.

Semmi meglepő, ugye?

Ha kérdésed akad, írj bátran, személyre szabott életmódtanácsokkal (mozgás, táplálkozás) szívesen segítek!

laszlo.szekely@index.hu

Szólj hozzá