Light finomságok
Diétás muffin
Hozzávalók
● 20 deka száraz „alap” (diétás, csökkentett szénhidrát tartalmú lisztkeverék, zabpehely, zabkorpa és diétás liszt keveréke, teljes kiőrlésű liszt és diétás liszt keveréke)
● fél csomag sütőpor
● teáskanál szódabikarbóna
● 1 deci tej vagy kókusztej
● 100 grammnak megfelelő édesítőszer- én fehérje port használok
● 1 tojás
● csipet só
● 1 deci kókuszolaj vagy vaj
● 1 ek fahéj
Összekeverjük külön a száraz anyagokat – liszt, fahéj, sütőpor, szódabikarbóna –, majd külön a nedves anyagokat – tej, tojás, olaj, édesítő, csipet só. Összeöntjük a két „csoportot”. Kókuszzsírral kikent muffin formákba, vagy papírkapszlikkal kirakott formákba, vagy szilikonformába tesszük, és nagyjából 25 perc alatt megsütjük.
Magvas ropogós
- 150 g törökmogyoró liszt
- 60 g szezámmag
- 40 g lenmag
- 1 tojás
- 1 tk. só
- 1-2 evőkanál víz (szükség szerint)
A hozzávalókat alaposan összegyúrtam – kissé keményebb, jól kezelhető tésztát kell kapni. Két sütőpapír között 2-3 mm vékonyra nyújtottam, kiszaggattam, majd sütőpapírral borított tepsiben, előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöttem. Érdemes odafigyelni, mert a vékony tészta hamar megéghet.
Meggyes pite light
· 6 ek zabpehelyliszt
· 1 tojás
· 1 ek kókuszzsír
Töltelék:
· 10 dkg meggy,
· egy tk édesítő,
· 1 marék zabpehely.
Kimagvazom a meggyet, villával kicsit megtöröm összekeverem a zabpehellyel és édesítővel. A tésztához mindent összedolgozok, majd ketté veszem, fólia alatt kinyújtom vékonyra az elsőt, majd sütőpapírra teszem, ráhalmozom a tölteléket és a tészta másik felével is eljárok úgy mint az első felével de kicsivel nagyobbra nyújtom, majd betakarom vele a tölteléket. Kb 15 perc alatt előmelegített sütőben készre sütöm.
Kávés – zabpelyhes – csokis trüffelgolyók
Kb.20 db lesz belőle
- 20 db mag nélküli aszalt datolya
- 4 ek. lágy zabpehely
- 2-3 ek. kókuszreszelék
- 4 ek. folyékony kókuszzsír
- 5-6 tk. frissen főzött kávé
- 2 ek. cukrozatlan holland kakaópor
- 1 vaníliarúd kikapart magvai
- 1-2 ek. víz
- opcionálisan 1/2 teáskanál őrölt kardamom
A datolyát megmostam, aprítógépben pürésítettem (ha nem bírja, késsel vágjuk apró darabokra). Az összes többi hozzávalóval együtt a masszát turmixoltam, majd kis golyókat formáztam belőle, amit fogyasztásig hűtőszekrényben tároltam.
Ribizlis habos sütike
Tészta:
2 tojás sárgája
7 dkg cukor
14 dkg vaj
Fél csomag sütőpor
23 dkg liszt
Teteje:
4 tojásfehérje
1 ek cukor
Ribizli
A lisztet elkeverjük a sütőporral és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgát és a citromlevet és összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. 28 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Kinyújtjuk a tésztát s a formába tesszük.
180 fokon 10 percig sütjük előmelegített sütőbe. 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Tészta tetejére tesszük s rá a ribizlit. 15 percig sütjük tovább.
NE EGYÉL: kenyeret, péksüteményt, gabonaféléket, magas keményítőtartalmú zöldséget (bab, borsó, kukorica, lencse, hajdina), gyümölcsöt, rizst, burgonyát, tésztát, csokoládét, nasit, csipszet, olajos magvakat. Amennyire csak tudsz, egyél-főzzél SÓSZEGÉNYEN!
HELYETTÜK VÁLASZD EZEKET: jégsaláta, vagy bármilyen más saláta (fejes-, madár-, galambbegy), uborka, retek, zöldpaprika, cukkini, padlizsán, petrezselyem, zeller, tök, patiszon, karfiol, brokkoli, fehér- vagy vöröskáposzta, karalábé, póréhagyma, édeskömény, sárgarépa, olivabogyó (nyolc-tíz szem), kelkáposzta, kínai kel, bambuszrügy, gomba, zöldbab, paradicsom, spárga, spenót, sóska.
Segítség a kalória számláláshoz: http://kaloriabazis.hu/