2015. máj 02.

Light finomságok

írta: szupermamik
Light finomságok

Diétás muffin

Hozzávalók
● 20 deka száraz „alap” (diétás, csökkentett szénhidrát tartalmú lisztkeverék, zabpehely, zabkorpa és diétás liszt keveréke, teljes kiőrlésű liszt és diétás liszt keveréke)
● fél csomag sütőpor
● teáskanál szódabikarbóna
● 1 deci tej vagy kókusztej

● 100 grammnak megfelelő édesítőszer- én fehérje port használok
● 1 tojás
● csipet só
● 1 deci kókuszolaj vagy vaj
● 1 ek fahéj

Összekeverjük külön a száraz anyagokat – liszt, fahéj, sütőpor, szódabikarbóna –, majd külön a nedves anyagokat – tej, tojás, olaj, édesítő, csipet só. Összeöntjük a két „csoportot”. Kókuszzsírral kikent muffin formákba, vagy papírkapszlikkal kirakott formákba, vagy szilikonformába tesszük, és nagyjából 25 perc alatt megsütjük.

 

 

Magvas ropogós

  • 150 g törökmogyoró liszt
  • 60 g szezámmag
  • 40 g lenmag
  • 1 tojás
  • 1 tk. só
  • 1-2 evőkanál víz (szükség szerint)

A hozzávalókat alaposan összegyúrtam – kissé keményebb, jól kezelhető tésztát kell kapni. Két sütőpapír között 2-3 mm vékonyra nyújtottam, kiszaggattam, majd sütőpapírral borított tepsiben, előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöttem. Érdemes odafigyelni, mert a vékony tészta hamar megéghet.

 

Meggyes pite light

·         6 ek zabpehelyliszt

·         1 tojás

·         1 ek kókuszzsír

Töltelék:

·         10 dkg meggy,

·         egy tk édesítő,

·         1 marék zabpehely.

Kimagvazom a meggyet, villával kicsit megtöröm összekeverem a zabpehellyel és édesítővel. A tésztához mindent összedolgozok, majd ketté veszem, fólia alatt kinyújtom vékonyra az elsőt, majd sütőpapírra teszem, ráhalmozom a tölteléket és a tészta másik felével is eljárok úgy mint az első felével de kicsivel nagyobbra nyújtom, majd betakarom vele a tölteléket. Kb 15 perc alatt előmelegített sütőben készre sütöm.

 

Kávés – zabpelyhes – csokis trüffelgolyók

Kb.20 db lesz belőle

  • 20 db mag nélküli aszalt datolya
  • 4 ek. lágy zabpehely
  • 2-3 ek. kókuszreszelék
  • 4 ek. folyékony kókuszzsír
  • 5-6 tk. frissen főzött kávé
  • 2 ek. cukrozatlan holland kakaópor
  • 1 vaníliarúd kikapart magvai
  • 1-2 ek. víz
  • opcionálisan 1/2 teáskanál őrölt kardamom

A datolyát megmostam, aprítógépben pürésítettem (ha nem bírja, késsel vágjuk apró darabokra). Az összes többi hozzávalóval együtt a masszát turmixoltam, majd kis golyókat formáztam belőle, amit fogyasztásig hűtőszekrényben tároltam.

 

 

Ribizlis habos sütike

Tészta:
2 tojás sárgája
7 dkg cukor
14 dkg vaj
Fél csomag sütőpor
23 dkg liszt
Teteje:
4 tojásfehérje
1 ek cukor
Ribizli


A lisztet elkeverjük a sütőporral és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgát és a citromlevet és összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. 28 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Kinyújtjuk a tésztát s a formába tesszük.
180 fokon 10 percig sütjük előmelegített sütőbe. 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Tészta tetejére tesszük s rá a ribizlit. 15 percig sütjük tovább.

 

NE EGYÉL: kenyeret, péksüteményt, gabonaféléket, magas keményítőtartalmú zöldséget (bab, borsó, kukorica, lencse, hajdina), gyümölcsöt, rizst, burgonyát, tésztát, csokoládét, nasit, csipszet, olajos magvakat. Amennyire csak tudsz, egyél-főzzél SÓSZEGÉNYEN!

HELYETTÜK VÁLASZD EZEKET: jégsaláta, vagy bármilyen más saláta (fejes-, madár-, galambbegy), uborka, retek, zöldpaprika, cukkini, padlizsán, petrezselyem, zeller, tök, patiszon, karfiol, brokkoli, fehér- vagy vöröskáposzta, karalábé, póréhagyma, édeskömény, sárgarépa, olivabogyó (nyolc-tíz szem), kelkáposzta, kínai kel, bambuszrügy, gomba, zöldbab, paradicsom, spárga, spenót, sóska.

 

 

Segítség a kalória számláláshoz: http://kaloriabazis.hu/

Szólj hozzá