2015. már 05.

Bélbaktériumok szerepe a testsúlycsökkentéssel kapcsolatban

írta: szupermamik
Bélbaktériumok szerepe a testsúlycsökkentéssel kapcsolatban

Köszönhetően rohanó életünknek, gyorséttermi ételeknek, mozgásszegény életmódunknak szinte minden második embernek van valamilyen emésztési problémája, puffadás, teltségérzés, székrekedés...

Korábban beszéltünk már a méregtelenítés fontosságáról, de nagyon fontos a beleink, bélflóránk hibátlan működése.

Az 1970-es évek körül kezdtek el foglalkozni a kutatók a probiotikus baktériumok emberi fogyasztásra történő felhasználásával, ekkortájt kezdtek megjelenni az élelmiSZERek, étrend kiegészítők melyek ilyen élő baktérium törzseket tartalmaztak. A probiotikumok azok a baktériumtörzsek melyek a szervezetben főként a belekben jótékony hatást fejtenek ki. Bélrendszerünkben kb. 400-500 féle mikroorganizmus él, ezek közül kb 30-40 az ami a bélflóránk 99%-át alkotják.

Különböző gyógyszerek- antibiotikumok-, gyulladásos betegségek, vírus fertőzések, stressz, hiányos táplálkozás, diéta, fogyókúra hatására megváltozik a bélflóra összetétele melynek következménye emésztési, felszívódási zavarok, immunrendszer zavara...

Az elhízás kialakulásánál a bélflóránk összetétele nagy jelentőséggel bír. A túlsúlyos emberek beleiben léfő flóra teljesen más az összetételű, mint a súlyfelesleggel nem szenvedő embereknek. Az is említést érdemel, hogy jelentősebb fogyások és hízások során is folyamatosan változik. Az étrendet tekintve megállapítható, hogy egyes baktériumok zsírban és cukorban gazdag táplálkozás mellett rendkívül elszaporodhatnak, és ezáltal további kalóriabevitelt generálnak.

„amennyiben bizonyos baktériumok elszaporodását megállíthatnánk, elkerülhetnénk a túlsúly kialakulását is” – véli Richard Raedsch, a wiesbadeni St.Josef klinika vezető gasztroenterológusa.

Ezen állapotok javításának a módja a "jó" baktériumok visszapótlása élő flóra formájában. Ha bekapcsolod a tv-t minden második reklám a joghurtok jótékony hatásáról szól melyek "tele" vannak pro és prebiotikumokkal... Gondolja végig mindenki, hogy a tartósítóval, szinezékkel, ízfokozóval és sok más adalékanyaggal tele joghurt mennyire lehet "melegágya" a jó baciknak....

Legfontosabb a lactobacillusok és a bifidobaktériumok pótlása, melyek jelenléte gátolja a kórokozók megtelepedését, szaporodását, felel a vékonybél kiegyensúllyozott működéséért, közömbösíti a káros anyagokat, ph értéket csökkenti. Csak kombinált és magas csíraszámú készítmények lehetnek megfelelők...

Tehát az emésztés és a felszívódás javításával megalapozhatjuk testsúlycsökkentésünk sikerességét.

 Kérdésed merülne fel az olvasottakkal kapcsolatban: szekelyszilvia@index.hu 

A témában több érdekes cikk található, a következőt ajánlom figyelmetekbe:

http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/belbakteriumokkal_a_fogyasert/20130909113229

Szép napot nektek!

Sz.

 

kép forrása:www.dietabc.hu

Szólj hozzá